Günlük Ritüeller: Rutinlerin Hayatımız Üzerindeki Etkileri
Yeni yılın ilk günü, yeni ayın ilk günü, haftanın ilk günü genellikle bir şeylere başlamak için motivasyonumuzun en yüksek olduğu zamanlardır. Ancak bu motivasyonu sürdürmekte ve başladığımız işleri tamamlamakta her zaman başarılı olmayız. Bu yazıda alışkanlıklardan, rutinlerden ve rutinlerin öneminden, zinciri kırmadan belirli davranışları sürdürmemiz halinde neler olabileceğinden bahsedeceğim.
Rutin, her zaman yapılan, alışkanlık durumuna gelen (iş); şaşırtıcı bir yönü bulunmayan, sık sık tekrarlandığı için alışılmış olan anlamlarına gelmektedir. Aynı davranışı düzenli sıklıkta tekrar ettiğimiz zaman artık o davranışı gerçekleştirmek için düşünmeye ayırdığımız zaman azalır. Beynimiz otomatik pilota bağlar. Bu konuda en sevdiğim örnek araba kullanmaktır. Araba sürmeyi ilk öğrendiğimizde gazın yerini, frenin yerini, hangi durumda hangisine basacağımızı vs. her seferinde düşünürüz ama zamanla aynı davranışı tekrarladıkça bu bizim için düşünülmesi gerekmeyen bir süreç haline gelir, buna otomatik pilot diyoruz. Evden çıkarken ayakkabılarımızı giymek, kapıyı kapatmak ve arkasından kilitlemek üzerine düşünmeden otomatik pilotta gerçekleştirdiğimiz davranışlardandır. Pek çoğumuzun zamanın yetmediğinden şikayet ettiği şu zamanlarda, günlük hayatımızda üzerinde düşünmeye fazla zaman ayırmadn gerçekleştirdiğimiz birtakım davranışlar yani rutinler oldukça hayat kurtarıcı olabilir. Rutinler sayesinde:
- günlük hayatımızın stresi azalabilir,
- önceliklerimize ve hobilerimize ayırdığımız zamanı artırabiliriz,
- iyi alışkalınlar oluşturup bunların sayısını artırabiliriz ya da tam tersi kötü alışkanlıklarımızı azaltabiliriz,
- belirli davranışları gerçekleştirmek için motivasyona olan ihtiyacımız azalır,
- dinlenmek için daha fazla zamanımız olur,
Mason Currey, Günlük Ritüeller adlı kitabında hayatta başarılı olmuş insanların her gün aynı saatte aynı şeyleri yapmaları sayesinde bu denli başarılı olduklarını yani günlük ritüelleri/rutinleri sayesinde üretken olabildiklerini söylüyor. Currey'in araştırmalarına göre Ludwig van Beethoven, Jane Austen, Sigmund Freud, Umberto Eco, Nikola Tesla gibi birçok başarılı insan neredeyse her gün aynı şeyleri yaparak bu kadar çok eser ortaya koyabilmiştir. Çalışma saatleri, yürüyüş saatleri, sosyalleşmeye ayırdıkları zaman her gün aynı zaman diliminde. Hatta bazılarının yedikleri yemekler bile her gün aynı. Bu insanlarda gözlemlediğim en önemli iki özellik neredeyse hepsinin uzun yürüyüşler yapmaları ve bu yürüyüşler sırasında oldukça üretken fikirler ortaya çıkardıkları. İkinci ortak özellik ise bu başarılı insanlar ilhamın, motivasyonun kendilerine gelmesini beklemeyip işlerinin başına geçiyorlar. İlhamın gelmesini bekleyerek zamanlarını boşa geçirmiyorlar. Aynı saatte çalışmaya alışkın oldukları için vakti geldiğinde beyinleri daha üretken oluyor.
Her ne kadar son zamanlarda bu konuda başarılı olamasam da, benim de kendimce oluşturmaya çalıştığım bazı sabah ve akşam rutinlerim var. Sabah rutinlerim sayesinde güne daha enerjik, daha pozitif, düşünsel açıdan daha derli toplu başlamayı hedefliyorum. Akşam rutinlerim sayesinde de günü güzel bir şekilde bitirip ertesi güne hazırlanarak sabah olduğunda verimli saatlerimi düzenleme işleriyle geçirmemeyi hedefliyorum. Örneğin ertesi gün giyilecek kıyafetleri akşamdan hazırlamak, haftalık yemek planı yaparak her gün ne yiyeceğimizi düşünürken fazla zaman kaybetmemek, egzersiz rutinleri oluşturarak daha sağlıklı olmak vb. Benim gibi karar vermekte zorlanan biriyseniz rutinlerin hayat kurtarıcı olduğunu söyleyebilirim.
Sizlerin her gün otomatik pilotta gerçekleştirdiğiniz davranışlarınız veya oluşturmak istediğiniz rutinleriniz var mı? Aşağıda yorumlar kısmında paylaşırsanız okumayı çok isterim.